Corgi's corner

Een apart hoekje voor een apart ras. Voor wie de Welsh Corgi Cardigan niet kent, hier een beetje info over 'a great dog in a small package’.

‘They have a massive personality and are full of love for their owners’

Een corgi? Grote kans dat niemand weet wat voor hond dat is. Maar wanneer je begint over de lievelingshonden van de Engelse koningin, ja, dan worden ze wel herkend. Alhoewel het hier dan wel over de Pembroke gaat.

“Die honden met die korte pootjes, lijkend op een vosje”. Sommigen vinden ze grappig, anderen verschrikkelijk lelijk. Maar wanneer je het juiste type bent voor zo’n hond, raak je volledig in hun ban. Als u eenmaal een Welsh Corgi Cardigan bezit of heeft bezeten, weet u dat die ‘iets speciaals’ heeft, dat hem van andere honden onderscheidt.

 Wat zijn corgi’s?

De beide Welsh corgi rassen stammen oorspronkelijk uit Wales. Ze danken hun naam aan de streek waar ze vandaan komen. De Welsh Corgi Cardigan uit het graafschap Cardiganshire en de Welsh Corgi Pembroke uit Pembrokeshire. Corgi's zijn gefokt rond de tiende of elfde eeuw voor het drijven van vee, vooral koeien en pony’s. Dit drijven doen ze door luid blaffend de koeien in de hakken te bijten. Corgi's zijn laagbenig gefokt om achteruitslaande bewegingen van de koeien gemakkelijk te kunnen ontwijken. Voor hun werk moesten ze in staat zijn de kudde zelfstandig naar de weilanden te brengen, zo op de landerijen te houden en te beschermen. ‘s Avonds moesten ze de kudde weer terugbrengen. Als ze ‘s nachts in de stal blijven waarschuwen ze ook als er wat bijzonders is. Ook nu worden ze nog regelmatig voor dit doel ingezet.

Corgi's zijn herdershonden. Als huishond kenmerken ze zich door hun trouw en waakzaamheid. Ze zijn leergierig, attent, bereid voor de baas te werken en doen dit met veel plezier. Het is een uitgesproken kindervriend. Door hun herderinstinct kunnen ze de neiging hebben om soms naar de hielen van vooral kleine kinderen te happen maar dit valt er goed uit te trainen. Ze hebben een pittig karakter, dat een consequent en rechtvaardige hand nodig heeft. Het vertrouwen en respect van een corgi moet je verdienen, maar eens je het hebt, is het oersterk en voor altijd!

 De Cardigan en de Pembroke verschillen ook in karakter enigszins van elkaar. Pembrokes zijn in het algemeen wat serieuzer en iets pittiger. Cardigans zijn wat 'kwajongensachtiger' en mogen graag de clown uithangen. Ze willen overal bij zijn en hebben de aanleg zich ook overal mee te bemoeien.

Lange wandelingen zijn voor de Corgi's, ondanks zijn korte pootjes, geen probleem. Het is echter niet noodzakelijk dat hij ieder dag uren wandelt. Door zijn formaat kan de Corgi gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Aan meegaan in de auto hebben ze in het algemeen geen hekel.

De kleuren van de Welsh Corgi Cardigan zijn rood of zwart. Ze komen in verschillende combinaties voor, driekleurig, brindle(gestroomd), sable (rood met donkere haarpunten), zwart met wit, blue merle (zilverkleurig). Telkens met witte aftekening op hoofd, benen en kraag.